Selecteer een pagina

Sommige boeddhistische tradities staan niet toe dat je bepaalde voedingsmiddelen nuttigt. Dit geldt niet voor elke traditie; soms moet er noodgedwongen van de regels worden afgeweken. Denk maar aan het eten van vlees: in sommige streken is niets anders voorhanden en moeten ook orthodoxe boeddhisten vlees eten, hoewel je kunt beargumenteren dat dat ingaat tegen de eerste leefregel.

 

Knoflook, uien, lente-uitjes, bieslook, prei

 

Deze vijf “scherpe” kruiden mogen niet gegeten worden in sommige boeddhistische tradities (in China en Vietnam). De reden daarvoor is dat ze zouden leiden tot boosheid (in rauwe vorm en passie (in gekookte vorm).

Maar veel boeddhisten geven daarnaast ook aan dat de doordringende geur van deze voedingsmiddelen goden afstoot en daarentegen hongerige geesten en demonen aantrekt.

 

Alcohol

 

Het gebruik van alcohol gaat in tegen de vijfde leefregel: het niet nuttigen van geest bedwelmende middelen. Hieronder valt ook drugs. Medicatie die door een arts is voorgeschreven valt hier niet onder; deze mag je als boeddhist gewoon nemen, zelfs als ze eigenlijk tegen de vijfde leefregel ingaan. Indien bijvoorbeeld alcohol je leven kan redden (bijvoorbeeld bij zware onderkoeling) is het gebruik ervan op dat moment wel toegestaan.

 

Vlees

 

Het wel of niet eten van vlees roept onder boeddhisten nogal wat discussies op. Hier zal ik een apart artikel aan wijden.