Selecteer een pagina

In de titel van dit bericht staat met opzet “de” boeddha. Vaak wordt de boeddha namelijk aangeduid alsof het een naam is. In dat geval zou er boven dit artikel “Wie was boeddha?” hebben gestaan. Dit zou feitelijk onjuist zijn. “Boeddha” is een titel; geen naam. Het is een titel die aangeeft dat iemand de verlichting op eigen kracht heeft bereikt; zonder een leraar.

Boeddhistische tempel in Lumbini

Boeddhistische tempel in Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha

De naam van de boeddha die wij bedoelen als we het over het boeddhisme hebben, is Siddhattha Gotama. Dit is de schrijfwijze van zijn naam in het Pali, een taal die gesproken werd in de tijd dat de boeddha leefde. Hij sprak zelf geen Pali maar een dialect dat er veel op leek. In het Sanskriet wordt zijn naam geschreven als Siddhartha Gautama.

 

 

Wanneer leefde de boeddha?

 

De exacte geboortedatum van de boeddha is niet bekend. De modernste schattingen liggen tussen 480 en 400 v.Chr. Sommige geleerden denken echter dan hij veel eerder geboren is, namelijk in 623 v.Chr. Wel zijn alle geleerden het erover eens dat hij 80 jaar oud is geworden. Hij is geboren in Lumbini, 350 kilometer ten zuiden van Kathmandu. In 1995 zou de exacte geboorteplek van de boeddha zijn ontdekt door wetenschappers uit Nepal, India, Pakistan, Sri Lanka en Japan, getuige een artikel van 6 februari 1996 in het dagblad Trouw.

Siddhattha Gotama, zoals hij voordat hij de boeddha werd heette, was de zoon van koning Suddhodana  en koningin Mayadevi.